16 Φεβ 2015

Γ. Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου: «Ήμασταν έτοιμοι να υπογράψουμε και μας άλλαξαν το κείμενο με νέο που είχε μέτρα!»

Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup.

 «Δεν έχω αμφιβολία ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν ότι θα υπάρξει συμφωνία που θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα και καλή για την Ευρωζώνη» είπε. Ωστόσο ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε τους λόγους που δεν κατέληξαν κάπου οι σημερινές συνομιλίες στο Eurogroup.

«Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να έχει επενδύσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία, γιατί αυτό το πρόγραμμα δεν είναι μέρος της λύσης αλλά μέρος του προβλήματος. Γι' αυτό το απορρίψαμε την περασμένη εβδομάδα. Ήμασταν έτοιμοι να μην αναλάβουμε καμία δράση που θα αποτελούσε απειλή εκτροχιασμού του τρέχοντος προγράμματος. Ο μόνος όρος που θέταμε είναι να μην ζητηθούμε να λάβουμε μέτρα που είναι υπέρ της ύφεσης και δεν αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική κρίση. Ο κ. Μοσκοβισί μου παρουσίασε ένα ανακοινωθέν το οποίο θα ήμουν χαρούμενος να υπογράψω άμεσα. Αναγνώριζε την ανθρωπιστική κρίση, μιλούσε για παράταση της δανειακής σύμβασης, με τεχνική βοήθεια από την Ευρωπ. Επιτροπή. "Είμαστε πρόθυμοι να ζητήσουμε παράταση της δανειακής σύμβασης", με αυστηρούς όρους: είμαστε διατεθειμένοι να μην αναλάβουμε δράση ως τον Αύγουστο που να εκτροχιάζει την προϋπολογισμό ή που η ΕΚΤ να θεωρεί ότι απειλεί την τραπεζική σταθερότητα. Ο μόνος δικός μας όρος: να μην πάρουμε μέτρα υφεσιακά (αύξηση ΦΠΑ, μείωση χαμηλών συντάξεων). Το έγγραφο αυτό της Κομισιόν αποσύρθηκε πριν τη συνεδρίαση. Το κείμενο του προέδρου του Eurogroup που το αντικατέστησε μας πήγε πίσω στην περασμένη Τετάρτη. Παρά την ατελείωτη καλή μας θέληση, δεν μπορούσαμε να το υπογράψουμε. Μας παρουσίασαν νέα πρόταση με νεφελώδη υπόσχεση για ευελιξία», αποκάλυψε.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να έχουμε μια έντιμη συμφωνία τις επόμενες ημέρες. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εργαστεί προς ένα αδιέξοδο, που θα ήταν μη επωφελές για το σύνολο των Ευρωπαίων. Τίποτα καλό δεν έχει βγει από τα τελεσίγραφα. Είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες ημέρες θα μειωθεί η αίσθηση του τελεσιγράφου. Αυτό που ζητούμε είναι μία έντιμη συμφωνία. Δεν μπλοφάρουμε, δεν έχουμε Plan B. Δεν αμφιβάλλω ότι στις επόμενες μέρες κάθε έννοια τελεσιγράφου θα αποσυρθεί" και με "συλλογικό πνεύμα" θα προχωρήσουμε προς μια νέα συμφωνία. Η Δημοκρατία είναι η συμφιλίωση των αντιθέσεων. Η Ευρώπη είναι μία θαυμαστή Δημοκρατία. Δηλώσαμε τη θέλησή μας να μην προβούμε σε μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να είναι βλαπτικές είτε σε επίπεδο απόδοσης είτε σε επίπεδο δημοσιονομικής σταθερότητας. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που πρέπει να ξεδιαλύνουμε τι σημαίνει η «ελαστικότητα» του προγράμματος. Όταν ζητήσαμε εξηγήσεις πάνω σε αυτήν τη φράση, δεν λάβαμε καμία. «Δεν θέλουμε ευελιξία αλλά αλλαγή του προγράμματος».

"Είμαστε απολύτως ικανοί να ξεφύγουμε από στενά εγωιστικά κίνητρα" στην Ευρωζώνη. "Θέλουμε έναν έντιμο συμβιβασμό" μεταξύ του προγράμματος στο οποίο έχει δεσμευτεί το ελληνικό κράτος και της εντολής της νέας ελληνικής κυβέρνησης. δεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες" . Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε κι άλλες μορφές αιρεσιμότητας αν το επιθυμούν οι εταίροι μας για το τετράμηνο της ενδιάμεσης συμφωνίας. Ένα νέο συμβόλαιο γιατί είμαστε "ισότιμοι εταίροι" της Ευρωζώνης, όχι "αποικία χρέους". Είμαστε μια κυβέρνηση υπέρ της Ευρώπης, σαφέστατα ευρωπαϊκή, και θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μία κρίση, η οποία δεν σταμάτησε με αυτό το πρόγραμμα.

πηγή: www.toxwni.gr

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου